Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje op een ergonomische manier te dragen. In alle gevallen betekent dit dat de rug van je kindje de natuurlijke bolling moet kunnen aannemen, dat de spreid-hurk houding van de baby mogelijk is en dat de baby voldoende ondersteund wordt van knie tot knie. Je kindje wordt in een doek of drager altijd rechtop gedragen.

Het is ook mogelijk om doeken en dragers te lenen.

De rekbare draagdoek is meestal een doek van tricot. De stof is erg zacht. Deze doek is heel geschikt voor een pasgeboren baby. Een groot voordeel is dat je deze doek al kunt knopen voordat je je kindje er in doet. Bovendien kun je je kindje gemakkelijk in en uit de doek doen zonder opnieuw te knopen. Deze variant is echter door de rekbaarheid minder geschikt voor wat oudere kindjes, omdat hij minder ondersteuning biedt. Daarnaast is de rekbare doek alleen geschikt voor buikdragen en kent 1 knooptechniek. Deze knoop heeft 3 lagen stof over elkaar, waardoor dit warm kan aanvoelen. 

Een geweven doek is de meest veelzijdige doek. De geweven doek is vanaf de geboorte te gebruiken tot ver in de peutertijd. Doordat de doek alleen diagonale rek heeft, is hij heel stevig en wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam. Je vindt hem in verschillende maten, geschikt voor zowel buik-, rug- als heupdragen en hij is op verschillende manier te knopen.

Dit is een drager die al voorgevormd is en die je alleen maar hoeft af te stellen, een zogenaamde SSC (soft structured carrier). Vaak heeft het een kliksysteem of klittenbandsysteem waarmee je hem vastmaakt. Het is ideaal als je snel en gemakkelijk je kindje wil dragen, omdat je niets hoeft te knopen. De meeste dragers zijn geschikt voor zowel buik-, rug- als heupdragen. Er zijn dragers die vanaf de geboorte geschikt zijn, andere dragers zijn geschikt vanaf bijvoorbeeld 6 maanden. Welke drager je prettig vindt zitten, verschilt per persoon. 

Een ringsling is een korte geweven doek die je door middel van twee ringen op de juiste maat spant. Een ringsling is ideaal voor heupdragen. Het is vooral fijn dat je je kindje even snel in deze doek kunt doen en is voornamelijk geschikt voor korte periodes van dragen. Door de asymmetrische draagstijl (namelijk over 1 schouder) is het niet voor iedereen prettig, omdat het wat meer belastend kan worden na een tijd dragen. 

Een mei tai is een drager van geweven draagdoekenstof, die bestaat uit een rechthoekig stuk stof met 2 korte heupbanden en 2 lange schouderbanden. De banden van de mei tai moeten geknoopt worden. De mei tai is geschikt voor buik-, heup- en rugdragen en kan gebruikt worden wanneer je baby een aantal maanden oud is.

Doek of drager lenen?

Wil je een doek of een drager lenen? Geen enkel probleem. Bekijk alle doeken en dragers van Doektgoed die je kunt lenen.

Te lenen doeken en dragers